Terug naar landschappen

De Limburgse mijnstreek

Vlaanderen
Provincie: Limburg

In het begin van de 20ste eeuw luidde de ontdekking van steenkool een bruisende periode in voor de provincie Limburg. De Limburgse mijnen waren decennia lang de economische motoren, maar na de sluitingen wachtte een roemloos verval. Intussen broeit er echter weer iets moois tussen de terrils! Er wordt hier volop aan de toekomst gewerkt waarbij de mijnen op economisch, cultureel en toeristisch vlak een nieuwe frisse stempel op de provincie zullen drukken! De inmiddels begroeide terrils hebben het Limburgs landschap vanuit fotografisch perspectief heel interessant hertekend. Daarenboven heeft elke terril haar eigen troeven waardoor je na je eerste ontdekking ongetwijfeld de drang voelt opborrelen om ook de andere terrils te gaan verkennen. In de provincie Limburg zijn er zeven mijnsites.

Genk-Winterslag

C-mine is één van de paradepaardjes van Limburg. De oude mijngebouwen van Winterslag werden prachtig gerestaureerd en kregen allemaal een nieuwe bestemming. Het toeristisch bezoekersonthaal in het energiegebouw is een architecturale parel. Je kan er het museum bezoeken waarbij je de hoogste schacht kan beklimmen. Vanuit de nabijgelegen terril heb je een fenomenaal uitzicht.
Fotoreeks: Genk-Winterslag

Beringen

De Mijnsite van Beringen heeft twee terrils waarvan de tweede en hoogste voorzien werd met goed aangelegde paden. Het is een mooi gevarieerd wandelgebied met een rijke fauna en flora en prachtige vergezichten. Het wandelpad loopt naar het einde toe in zigzag naar boven waardoor de terril ondanks de aanzienlijke hoogte vrij gemakkelijk te beklimmen is. Een lange trap brengt je ten slotte naar de top.
Fotoreeks: Beringen

Maasmechelen

De mijnsite van Eisden heeft vier terrils: de zogenaamde lange terril, de dubbele tweelingterril en de rode terril. De laatste is wel niet toegankelijk. Het samenspel van de terrils met de omringende door grindwinning ontstane meren vormen een uniek landschap dat sterk aan Scandinavië doet denken. Je geraakt er via één van de toegangspoorten van het Nationaal park Hoge Kempen, namelijk Connecterra.
Fotoreeks: Maasmechelen

Heusden-Zolder

De terril heeft een dubbele top die je zeker allebei moet beklimmen. Je hebt hier een mooi zicht op alle overige terrils in Limburg behalve die van Eisden die verdoken liggen achter het Kempisch plateau. Je kijkt hier ook recht op de slanke mijnschachten van Houthalen. De mijngebouwen liggen een heel eindje van de terrils en zijn zeker ook de moeite waard om te bezoeken.
Fotoreeks: Heusden-Zolder

Waterschei

Deze mijnsite heeft twee terrils waarvan de hoogste maar liefst 165 meter boven de zeespiegel uitsteekt. Ze heeft een prachtige ronde vorm en is helemaal bebost. Je kan de terril beklimmen, maar het uitzicht is een stuk mooier vanuit de tweede en iets lagere terril. Ze is een stuk gemakkelijker te beklimmen en je wordt boven getrakteerd op een uniek zicht op de hoogste terril en de achterliggende gelijkvormige terril van Zwartberg.
Fotoreeks: Waterschei

Zwartberg

Van de mijnsite van Zwartberg zijn de gebouwen zo goed als allemaal verdwenen. Er blijft nog één terril over. Ze is omwille van veiligheidsredenen (gebrekkige stabiliteit) niet toegankelijk en ze ligt bovendien op privéterrein. De terril is wel dankzij haar mooie symmetrische vorm een opvallend element in het Limburgse landschap. Je hebt er een prachtig zicht op vanuit de terrils van Waterschei en Winterslag.
Fotoreeks: Zwartberg

Houthalen

De mijnsite van Houthalen is fotografisch minder interessant. De mijnterril werd geëgaliseerd om als ondergrond te dienen voor een industrieterrein. De twee schachten staan er wel nog en zijn inmiddels geklasseerd. Ze vormen een opvallend en interessant motief vanuit de terrils van Beringen, Heusden-Zolder en Winterslag. Het hoofdgebouw staat er ook nog en kan je vrij bezoeken. Het gebouw heeft een prachtige interieur in artdecostijl. Meer info: www.greenville.be
Fotoreeks: Houthalen