Terug naar Unesco

Begijnhoven

Vlaanderen

De Vlaamse begijnhoven:
Dertien Vlaamse begijnhoven werden door Unesco als werelderfgoed erkend. Het zijn de gecombineerde erfgoedwaarden die deze dertien geselecteerde begijnhoven samen uniek maken. De status werd dus niet gelinkt aan elk begijnhof afzonderlijk. Men onderscheidt drie soorten: het stedelijk type (stratenbegijnhof), het pleintype en het gemengde type. Begijnhoven zijn oases van rust en meestal verkeersvrij en ommuurd. De meesten dateren uit de 12de eeuw.

Begijnhof Brugge

Het begijnhof van brugge is er een van het pleintype en is wellicht internationaal de allerbekendste. De toegangspoort ligt heel idylisch in de omgeving van het Minnewater. Noteer ook dat er in de lente honderden narcissen bloeien op de centrale weide.
Fotoreeks: Begijnhof Brugge

Klein begijnhof Gent

Het klein begijnhof van Gent is een stuk groter dan de naam doet vermoeden. De combinatie van de rood gekleurde gevels met de witte muren zorgt hier voor een heel herkenbaar karakter. Dit begijnhof is van het gemengde type en het meest fotogenieke van de drie begijnhoven in Gent.
Fotoreeks: Klein begijnhof Gent

Groot begijnhof Gent

Een indrukwekkend groot begijnhof en een buitenbeentje vergeleken met de anderen omdat het hier over een relatief recente bebouwing uit de 19de eeuw gaat, ter vervanging van het oude begijnhof. Het geheel komt nogal monotoon over door de repeterende donkere gevelkleuren, maar de site maakt desalniettemin indruk op elke bezoeker.
Fotoreeks: Groot begijnhof Gent

Begijnhof Kortrijk

Die van Kortijk is ongetwijfeld één van de mooiste begijnhoven. Het is er eentje van het gemengde type. Deze site ligt pal in het centrum en het contrast tussen de drukte van de stad en de rust die je ervaart wanneer je door de toegangspoort wandelt is opmerkelijk. Het licht weerkaatst hier mooi op de witgekalkte muren.
Fotoreeks: Begijnhof Kortrijk

Groot begijnhof Leuven

Het groot begijnhof van Leuven werd prachtig gerestaureerd door de universiteit. Hier zijn het niet de toeristen, maar vooral de studenten die de sfeer bepalen. De Dijle stroomt dwars door het begijnhof waardoor deze site zich kan onderscheiden van vele anderen.
Fotoreeks: Groot begijnhof Leuven

Begijnhof Lier

Het stratenbegijnhof van Lier straalt een bijzondere sfeer uit. Wellicht door de idyllische ligging langs de Nete. Je wandelt vanuit deze site langs de zuidkant direct de natuur in en langs de noordkant naar het prachtige historische centrum. Bovendien zit er in tegenstelling tot vele andere begijnhoven heel wat meer kleur in de gevels.
Fotoreeks: Begijnhof Lier

Begijnhof Turnhout

Het pleinbegijnhof van Turnhout is opvallend langwerpig en dankt zijn charme voor een groot deel aan de oude bomen die over de hele lengte van het plein hun brede schaduw werpen.
Fotoreeks: Begijnhof Turnhout

Begijnhof Dendermonde

Naar mijn gevoel een vrij karakterloos begijnhof. Al zou ik misschien op een andere dag en bij ander licht een andere indruk opgelopen hebben. De site is ook aan renovatie toe.
Fotoreeks: Begijnhof Dendermonde

Begijnhof Diest

Is zeker een van de mooiste en authentiekste begijnhoven in Vlaanderen. De kerk wordt momenteel gerenoveerd (wordt volledig in het wit geschilderd).
Fotoreeks: Begijnhof Diest

Begijnhof Hoogstraten

Net als die van Dendermonde een nogal monotoon geheel. Dit begijnhof werd pas in de jaren 90 volledig gerenoveerd.
Fotoreeks: Begijnhof Hoogstraten

Groot begijnhof Mechelen

Als je hier rondloopt weet je soms niet goed waar de grens van dit begijnhof loopt. De site is namelijk niet ommuurd zoals bij de andere begijnhoven. Het bestaat uit enkele gezellige pittoreske steegjes en ligt bovendien pal naar een bijzondere brouwerij.
Fotoreeks: Groot begijnhof Mechelen

Begijnhof Sint-Truiden

Een verzorgd pleintje, maar ook niet meer dan dat. Dit begijnhof werd opgenomen in het select groepje van dertien omwille van de unieke fresco's in de kerk. Maar als locatie stelt het niet veel voor.
Fotoreeks: Begijnhof Sint-Truiden

Begijnhof Tongeren

Een mooi begijnhof dat zijn charme deels te danken heeft aan de unieke ligging naast restanten van de middeleeuwse omwallingen van de stad. De site is echter niet verkeersvrij waardoor er dikwijls geparkeerde auto's in de weg staan.
Fotoreeks: Begijnhof Tongeren